Volkskrant, Opinie: Registratieplicht accommodaties is mooi, maar geen wondermiddel in de strijd tegen ongewenst toerisme
/Airbnb heeft met de invoering van de verplichte registratie in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam verloren, stelt de Volkskrant (16/10). Dat klinkt alsof het registratiebeleid zeer succesvol is geweest. Enige nuance is echter nodig.
Het artikel spreekt over een totaal van 18.715 verhuuradressen die bij een peiling op 28 maart 2021 zijn gevonden op Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor. Na de registratieplicht waren er nog 4.128. Dit is een zeer sterke afname. Echter, in de periode vóór de registratieplicht stonden veel advertenties op deze platformen die zelden tot nooit zijn gereserveerd, omdat ze te duur waren, onaantrekkelijk of onbetrouwbaar oogden. Of nog waarschijnlijker, omdat ze niet (meer) beheerd werden en in feite geen bestaande accommodatie (meer) vertegenwoordigden. In februari 2021 werden op basis van AirDNA-data in Amsterdam slechts 2.000 accommodaties daadwerkelijk gereserveerd, dit is veel minder dan de 18.715 advertenties gevonden op de peildatum een maand later.
De afname van het aantal daadwerkelijk actieve Airbnb’s in Amsterdam is al sinds 2017 gaande. Deze daling blijkt sinds de coronapandemie in een stroomversnelling geraakt. Terwijl het aantal advertenties voor Airbnb’s hoog bleef, nam het aantal daadwerkelijk verhuurde Airbnb’s snel af. Het aantal advertenties op platformen is daarom geen goede graadmeter.
Amsterdam is een van de koplopers bij de invoering van de registratieplicht. Dat is een goede ontwikkeling. Maar het is geen wondermiddel dat het aanbod als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.
Egbert van der Zee en Arno Ruis van de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte.