Maarten bruinsma in gesprek met Dina perla portnaar over amsterdamse verkieziengen 2022, toerisme en B&B’s

Amsterdam Gastvrij komt op voor een verantwoorde B&B- en vakantieverhuur en daarbij passende regelgeving. Overlast en illegaliteit moeten worden bestreden, net zoals overbodige en zwaar belastende regelgeving. B&B en vakantieverhuur dragen bij aan spreiding van toerisme en een vriendelijke ontvangst. Amsterdam op zijn mooist.

Amsterdam Gastvrij informeert, voert actie, zowel alternatief als juridisch en maakt haar standpunten kenbaar op schrift, in pamfletten, via inspreektijd bij commissievergaderingen van de gemeente en via acties naar commissie- en raadsleden.

WIE ZIJN WIJ?
De vereniging Amsterdam Gastvrij behartigt de belangen van circa 3.500 Amsterdammers die middels een Bed and Breakfast (B&B) een deel van hun woning tijdelijk verhuren en Amsterdammers die hun woning, als ze zelf op vakantie zijn, volgens de regels aan toeristen willen en mogen verhuren. Wij zijn een vereniging van zeer betrokken vrijwilligers. Een B&B houder mag maximaal 40% van de woning waar hij of zij zelf woont als B&B aanbieden. In de meeste gevallen betreft het koopwoningen en worden in deze B&B’s één tot twee kamers aangeboden. De meeste van deze woningen - zowel koop als huur - bevinden zich in het midden- tot hogere segment. B&B’s in het lage huursegment (sociale huur) zijn er bijna niet, dat is door corporaties immers verboden. 

Behalve B&B houders vertegenwoordigen we alle Amsterdammers die hun woning, als ze zelf op vakantie zijn, volgens de regels aan toeristen willen en mogen verhuren voor maximaal 30 dagen per jaar. We zijn van mening dat er weliswaar grote verschillen tussen beide groepen zijn maar zeker ook belangrijke overeenkomsten die het de moeite waard maken voor de hele groep particuliere toeristische verhuurders een blok te vormen tegen de regeldrift van de gemeente. En laat er geen misverstand over bestaan, het gaat over de bonafide verhuurders, niet over de cowboys, daar moet de gemeente wat Amsterdam Gastvrij betreft streng op handhaven.

ACHTERGROND
Alles waar Amsterdam Gastvrij voor staat ligt besloten in de naam. Bij gastvrijheid hoort een open houding, liefde voor het ontvangen van gasten en natuurlijk voor de stad. Eind 2017 begon de gemeente met acties tegen Amsterdammers die hun woning aan gasten van Amsterdam ter beschikking stelden. B&B houders die al 20 jaar hun bedrijfje hadden zagen zich plotseling en onaangekondigd met astronomische boetes van 20K of meer geconfronteerd, veelal na plotselinge en intimiderende huisbezoeken van BOA’s. Voor Hans Onno van den Berg, oprichter van Amsterdam Gastvrij en een van de eerste ‘slachtoffers’, aanleiding om een advocaat in de arm te nemen en nadat hij zijn gelijk had gehaald de vereniging op te richten.

Tot op heden is het druk, spannend, inspannend en vol ludieke en juridische acties gebleven en is Hans Onno ons helaas ontvallen. De organisatie stond echter stevig overeind en met een kleine groep actieve vrijwilligers hebben we intussen heel wat voor onze leden binnen kunnen slepen.

WAT GING ER MIS?
B&B-houders en Vakantieverhuurders, gewone Amsterdammers, zijn ontzettend geschrokken van de negatieve beeldvorming en de stroom aan maatregelen van het college en verantwoordelijk wethouder Ivens. Voor velen van deze groep en met name de B&B houders, heeft dit vergaande en ingrijpende gevolgen in de persoonlijke levenssfeer. Het College lijkt hier tot op heden volledig aan voorbij te gaan. B&B houders lijken slachtoffer te worden van de oververhitte Amsterdamse woningmarkt, onder andere veroorzaakt door grootschalige investeerders bij wie de belangen van de burger weinig tot geen rol spelen. Dit terwijl het in dit geval gaat om inwoners die het leuk vinden - of nodig hebben - om dit kleinschalig te doen. Veel van onze leden berichten dat zij niet of nauwelijks kunnen overleven zonder de inkomsten van hun B&B. Deze mensen hebben dit inkomen nodig om hun broek op te houden, om zelfvoorzienend te blijven en kunnen zonder deze inkomsten niet langer rondkomen of de hypotheek betalen. Sluiting van hun B&B betekent dat zij gedwongen zijn deze (dure) regio te verlaten, terwijl sommigen hier al hun hele leven wonen. Het gaat bij B&B-houders naast een groep ouderen, veelal om hardwerkende Amsterdammers met vaak een modaal inkomen, zoals verpleegkundigen,  leraren, en technici. Mensen waar in de regio Amsterdam een grote behoefte aan is. Juist deze middenklasse heeft het door alle gestegen prijzen de voorbije jaren zo zwaar gekregen dat sommigen hun huis alleen nog kunnen behouden wanneer zij middels een B&B wat bij kunnen verdienen. De herziening van de erfpachtregeling, gestegen gemeentelijke belastingen, buitensporige huurprijzen en WOZ waardes of anders wel de energietransitie zijn mede oorzaak voor de situatie waar deze burgers zich in bevinden.

‘Er wordt met een kanon op een mug geschoten,
een mug die niet eens steekt’

Hans Onno van de Berg

Zorgwekkend is bovendien dat het College met niet gestaafde, ondoorgrondelijke en aanvechtbare cijfers en aannames schermt,  terwijl juist door het vaststellen en het gebruik van de correcte cijfers, veel onnodig leed bij B&B-houders, maar ook bij Vakantieverhuurders kan worden voorkomen. Zo werd het hele oude centrum en de hele grachtengordel Zuid eind 2020 een verbodsgebied voor Vakantieverhuur, terwijl slechts 2,6% van de verblijfstoeristen in dit gebied afkomstig is van vakantieverhuur. De gemeente verloor op 12 februari ‘21 de rechtszaak die Amsterdam Gastvrij hierover had aangespannen.

Besluiten nemen met niet gestaafde cijfers is geen fatsoenlijk bestuur, schaadt de rechtszekerheid èn de rechtsgelijkheid van inwoners. “Waarom wordt niet gewacht tot het landelijke registratienummer in 2021 is ingevoerd en goed werkt?” vroegen we ons af. Dat geeft concreet inzicht in de relevante cijfers van zowel B&B’s als vakantieverhuur. Dan wordt zichtbaar of en zo ja, hoe groot het probleem is. Maar de gemeente besloot anders.

WAT HEBBEN B&B’S EN VAKANTIEVERHUURDERS DE STAD TE BIEDEN?
Er worden nu al jaren allerlei ingrijpende maatregelen voorgesteld, terwijl de gasten van de B&B’s júist het type toeristen is dat je als stad welkom wilt heten. Geen zuipende en blowende hordes, maar kleine gezinnen,  stellen en ouderen. De B&B-houder is zelf ook enorm gebaat bij een  goede verhouding met de buren en de buurt, en zit niet te wachten op overlast; hij/zij woont er immers zelf! En datzelfde geldt voor de Amsterdammers die als ze zelf op vakantie gaan hun huis verhuren aan gasten, vaak aan gezinnen die liever niet in een hotel zitten. De bonafide vakantieverhuurder zorgt meestal voor opvang van zijn gasten, de B&B-houder dient nachts zelf aanwezig te zijn. B&B’s dragen op allerlei positieve manieren bij aan de stad, zoals bijvoorbeeld door de spreiding van toeristen. Het laat normale burgers meedelen in de voordelen van toerisme en draagt bij aan een gastvrije reputatie voor de stad. In de B&B sector komen vrijwel geen problemen of misstanden voor, hetgeen voorbije jaren meermaals is herhaald door wethouder Ivens tijdens Raadsvergaderingen. Ook zijn er onder onze achterban relatief veel ouderen die een B&B runnen simpelweg vanwege de sociale contacten die dit met zich meebrengt.  Een groep waarin eenzaamheid, een steeds groter wordend probleem in onze maatschappij, veel voorkomt. 

Onderstaand interview van AT5 met Hans Onno van den Berg werd opgenomen november 2017 maar is nog steeds actueel.


Bij Nieuws, en met name bij de onderdelen Vereniging, Acties, In de Pers en Feiten en Fabels vindt u de neerslag van onze standpunten. Maar ook op de pagina Acties vindt u een overzicht en verwijzingen naar alle activiteiten en wapenfeiten.