Nieuwe ronde, nieuwe kansen! We mogen weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Zij zullen het beleid voor de komende vier jaar bepalen. Komen er extra regels voor B&B houders? Blijft vakantieverhuur mogelijk? Dit hangt mede af van uw stem.

Om u te helpen een keuze te maken, hebben we het stemgedrag en de inzet van de partijen in de huidige gemeenteraad tegen het licht gehouden. Ook geven we een inkijkje in de verkiezingsprogramma’s, zodat we een beeld krijgen van wat we van de partijen kunnen verwachten. Voor het volledige programma kunt u de informatie in de Agenda raadplegen, dit wordt met iedere nieuwe info bijgewerkt.

  1. Stemgedrag

In de afgelopen raadsperiode zijn er 15 moties en amendementen ingediend die betrekking hebben op toeristische verhuur. Een flink aantal moties en amendementen is ingediend bij de invoering van het vergunningenstelsel voor B&B’s in 2019. Deze hadden tot doel om de vergunningsvoorwaarden wat te versoepelen. In de tabel hieronder staat het stemgedrag van de verschillende partijen in de raad (rood = tegen, groen = voor).


Uit de tabel valt op te maken dat de oppositiepartijen VVD, CDA, CU, PvdO en Ja21/FvD vrijwel consequent de kant van de B&B-ers hebben gekozen. Dit geldt in mindere mate ook voor DENK, terwijl de oppositiepartijen PvdD en BIJ1 bijna altijd mee gestemd hebben met de coalitiepartijen. Verder valt op dat, van de vier coalitiepartijen, D66 een aantal belangrijke amendementen voor B&B-ers heeft ingediend en/of gesteund.

  1. Verkiezingsprogramma’s

De grotere partijen hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen programma’s opgesteld. De meeste van de concept programma’s bevatten een paragraaf over toeristische verhuur. Het goede nieuws is dat niet één partij verdere inperkingen voor de B&B voorstelt, en dat het CDA een versimpeling van de regels voor B&B’s voorstaat. Tegelijkertijd zetten de meeste partijen in op verdere restricties voor vakantieverhuur. In de tabel hieronder staat het samengevat. De partijen die geen verkiezingsprogramma hebben opgesteld zijn niet meegenomen.

Samengevat kan gesteld worden dat CDA en CU vooral inzetten op betere handhaving van de bestaande regels, terwijl de meeste andere partijen verdere beperkingen voorstaan, zoals minder nachten vakantieverhuur (GL), nieuwe verbodswijken voor vakantieverhuur (D66, SP), hogere toeristenbelasting (Volt) of een totaalverbod (PvdA, VVD). Daarbij moet opgemerkt worden dat de meeste programma’s geschreven zijn voordat het registratiestelsel van kracht werd, wat tot een aanmerkelijke daling van het aantal listings geleid heeft. Opvallend is tevens het standpunt van de VVD (een totaalverbod op vakantieverhuur), dat enorm contrasteert met de inzet van de huidige raadsleden.

  1. Conclusies

Op grond van het stemgedrag, het verkiezingsprogramma, maar ook de persoonlijke inzet van de diverse raadsleden voor de belangen van verhuurders in de afgelopen jaren hebben we een subjectieve top 5 gemaakt van de partijen, met een toelichting waarom ze de plaats krijgen die ze gekregen hebben